Συμμετέχω και κερδίζω

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η Τουρκική σημαία είναι Ελληνικής προελεύσεως

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Νικόλαο Μουτσόπουλο, το εθνικό σύμβολο της Τουρκίας είναι αντιγραφή ενός νομίσματος της αρχαίας πόλης κράτους του Βυζαντίου, η οποία χτίστηκε από Μεγαρείς αποίκους και αποτέλεσε τη «μαγιά» για να χτισθεί μετέπειτα η Κωνσταντινούπολη.
Το νόμισμα αυτό κόπηκε το 341 π.Χ. από τους Βυζαντινούς, όταν κατάφεραν να αποκρούσουν την αιφνιδιαστική επίθεση που είχε εξαπολύσει στο Βυζάντιο, ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο δεύτερος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Μακεδονικός στρατός μια νύχτα με πολύ συννεφιά, είχε πλησιάσει τα τείχη του Βυζαντίου, με σκοπό να το κυριεύσει. Την κρίσιμη όμως στιγμή, τα σύννεφα παραμερίστηκαν και την θέση τους πήρε το δυνατό φως ενός μετεωρίτη, που διέσχιζε το βραδινό ουρανό. Έτσι οι Βυζαντινοί βλέποντας καθαρά πια τον Μακεδονικό στρατό, κατάφεραν να τον απωθήσουν.
Προς ανάμνηση αυτού του γεγονότος, οι Βυζαντινοί τοποθέτησαν στο νόμισμά τους την ημισέληνο (σύμβολο της Θεάς της νύχτας Εκάτης) και ένα αστέρι που συμβόλιζε το μετεωρίτη. Επίσης, στο νόμισμα χάραξαν τη λέξη "ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ", θέλοντας έτσι να υποδηλώσουν την προέλευσή του. Στη συνέχεια, το νόμισμα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή του Ιουστινιανού, ενώ τα σύμβολα του υπάρχουν σε πολλά βυζαντινά μνημεία.
Ακολούθως, το σύμβολο αυτό υιοθετήθηκε από τους Τούρκους, μετά την άλωση της Πόλης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο  να δείξουν ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελούσε τη συνέχεια και κληρονόμο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου