Συμμετέχω και κερδίζω

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Ο Περιστρεφόμενος ναός του Επικουρείου Απόλλωνος

Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνος βρίσκεται στις Βάσσες Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα του νομού με την Μεσσηνία. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα όπως τόσα άλλα στον Ελλαδικό χώρο. Ιστορικά κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο.
 Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής - δύσης αλλά του άξονα βορρά – νότου. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι,  στην πλαγιά διαμορφώθηκε τεχνητά μία πέτρινη “ειδική” βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Η βάση αυτή είναι ειδική, και μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να περιστρέφεται πάνω σε αυτή κατά 50.2 δευτερόλεπτα της μοίρας κάθε χρόνο, με σκοπό να στοχεύει διαρκώς στον ίδιο αστρικό σημείο.
Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, θα αναφέρουμε ότι ο άξονας της γης δεν είναι ένα σταθερό σημείο. Αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο και διαγράφει έναν πλήρη κύκλο κάθε 25.920 χρόνια. Έτσι,  ο προσανατολισμός των σταθερών σημείων πάνω στην γη αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο ακολουθώντας την κίνηση του άξονα της γης. Οι αστερισμοί λ.χ που παρατηρούμε σήμερα σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού πριν από 10.000 χρόνια ήταν σε διαφορετικά σημεία και επίσης σε διαφορετικά σημεία του ουρανού θα είναι μετά από 10.000 χρόνια.
Για να κατορθώσει να περιστρέφεται ο ναός στη βάση του, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα αργίλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από την βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού. Πάνω λοιπόν στην βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς.
Έτσι στη συνέχεια έχτισαν τον ναό ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, περιστρεφόταν πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα της γης. Οπότε, αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του ναού έβλεπε το βορρά του πλανήτη μας! Με άλλα λόγια, ολόκληρος ο ναός αποτελούσε μία τεράστια πυξίδα,  κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου