Συμμετέχω και κερδίζω

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Οι Μινωίτες ανακάλυψαν πρώτοι το ηλιακό ημερολόγιο!

  Δεκαεννέα αιώνες πριν από τους Βαβυλώνιους είχαν ανακαλύψει το ηλιακό ημερολόγιο οι Μινωίτες!
  Την αποκάλυψη αυτή κάνει στην εφημερίδα «Έθνος» ο καθηγητής Μηνάς Τσικριτζής, ύστερα από πολύχρονη μελέτη και διασταύρωση στοιχείων.  Η «πυξίδα» που οδήγησε στην αποκαλυπτική έρευνα του κ. Τσικριτζή είναι ένα σπάνιο μινωικό σφραγιστικό εύρημα του 2200 π.Χ., το οποίο και αποτέλεσε, όπως λέει ο ίδιος, το κλειδί της ανακάλυψης για το πρώτο μινωικό ηλιακό ημερολόγιο.
  Το μινωικό σφραγιστικό εύρημα είναι κυλινδρικό και κατασκευασμένο από δόντι ιπποπόταμου.  Από τη σύγχρονη έρευνα-μελέτη του ευρήματος ο Μηνάς Τσικριτζής υποστηρίζει ότι «οι 12 κοιλότητες που φέρει το σφράγισμα είναι συμβολισμοί σελήνης, είναι ο χρόνος, οι 12 μήνες». Όπως ο ίδιος εξηγεί, στο σφράγισμα καταγράφονται οι ημέρες με χαραγμένες κάθετες γραμμές, ενώ στο κέντρο υπάρχει μια απεικόνιση που το σχήμα της θυμίζει με μια απλή ματιά αυτό της Κρήτης.
  «Το σφράγισμα αποτυπώνει την Κρήτη στο κέντρο, καθώς και το πλήθος των ημερών που περνά κατά τη διάρκεια ενός έτους. Πιστεύουμε ότι οι αριθμητικές πράξεις επαληθεύουν το αποτέλεσμα των 365,3 ημερών και αποδεικνύει ότι οι Μινωίτες είχαν από την παλαιοανακτορική περίοδο ένα σύγχρονο ηλιακό ημερολόγιο το οποίο προηγήθηκε των Βαβυλωνίων 19 αιώνες» αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Τσικριτζής.
  Μάλιστα παραθέτει μαθηματική πράξη με βάση τα σύμβολα της Σελήνης, τους μήνες και τις παρεμβαλλόμενες ημέρες, επισημαίνοντας ότι «οι Μινωίτες παρατηρώντας το χειμερινό ηλιοστάσιο τη φάση της σελήνης και καταγράφοντας κάθε ημέρα που περνούσε, θα διαπίστωναν μετά από 365,3 ημέρες ότι ο ήλιος είχε την ίδια ακριβή θέση στην ανατολή του σταματώντας την πορεία μετατόπισής του στον ουρανό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου