Συμμετέχω και κερδίζω

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

H Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...

Ο Εθνικός Ύμνος φιλοξενεί στην πρώτη κιόλας στροφή το κυρίαρχο μήνυμα  «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει… και ξανά προς τη δόξα τραβά». Η ταύτιση του λαού μας με το Φοίνικα, το μυθολογικό πτηνό, μόνο τυχαία δεν είναι. Υπάρχει μια απροσδιόριστη διαίσθηση στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με την οποία πάντα βρίσκεται κάποιος, που την ύστατη ώρα, τον στέλνει ο θεός και σώζει αυτή χώρα και το λαό της από μια βέβαιη καταστροφή.

Ο Φοίνικας, αναφέρει ο
Ηρόδοτος, είχε την μοναδική ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Όταν έφθανε σε μία ορισμένη ηλικία και ήθελε να ανανεωθεί, παραδιδόταν στις φλόγες χρησιμοποιώντας ιερά και εξαγνιστικά βότανα. Ο Φοίνικας πεθαίνει και αναγεννιέται μόνος του. Είναι πάντα ένας κάθε φορά και κατέχει εξαιρετικές δυνάμεις, εκτός από τη μοναδική του ικανότητα να είναι αθάνατος. Με λίγα λόγια, ο Φοίνικας είναι σαν την Ελλάδα, επανέρχεται ξανά και ξανά και προς τη δόξα τραβά! Επίσης, σαν την Ελλάδα και τους πολίτες της, έχει τάση για αυτοκαταστροφή.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φοίνικας είχε εξαιρετική φωνή και όταν τραγούδαγε, ακόμα και ο
Ήλιος σταμάταγε το άρμα του για να τον απολαύσει. Κατά παρόμοιο τρόπο,  όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει να κρατάει κατά καιρούς, ακόμα και την ανάσα του, για να αφουγκραστεί τα επιτεύγματα  του λαού μας, τόσο στον τομέα των επιστημών όσο και στον τομέα  του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου